Natka bywa postrachem dzieci. Zazwyczaj wyjmowana z rosołu lub pomidorówki nie ma dobrej sławy. Niesłusznie, bo jest to super źródło zarówno witaminy C jak i żelaza. Zwłaszcza powinny ją docenić kobiety, które częściej niż mężczyźni borykają się z problemem niedokrwistości.
Na temat niedokrwistości mamy na blogu kilka wpisów: „Anemia – problem, co trzeciej młodej kobiety„, czy też „Anemia z powodu niedoboru żelaza„.
Przechowywanie pietruszki
Natkę pietruszki dobrze jest przechowywać na drzwiach lodówki. Wkładamy końcówki natki do szklanki z wodą i zamykamy drzwiczki.
Oddech
Pietruszka przeciwdziała nieświeżemu oddechowi i jest to chyba jej mniej znana właściwość.
Witamina C i żelazo
Natka pietruszki zawiera zarówno żelazo jak i witaminę C. Jeśli chodzi o żelazo, to przypominamy, że to roślinne wchłania się tylko z witaminą C.
W 2010 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przeprowadzono badanie porównawcze ziół z rolnictwa ekologicznego oraz konwencjonalnego. Analizom poddano suszone zioła: majeranek, pietruszkę, oregano i tymianek. Okazało się, że nieważne czy pochodziła z produkcji ekologicznej czy konwencjonalnej najwięcej witaminy C i flawonoidów zawierała właśnie suszona pietruszka.
Jak uprawiać natkę pietruszki – w ogrodzie i na parapecie
Gdzie i kiedy siać pietruszkę?
- Termin siewu: od marca do maja bezpośrednio do gruntu lub przez cały rok w doniczce.
- Stanowisko: słoneczne lub półcieniste.
Jak siać?
- Nasiona siej płytko (ok. 1 cm)
- Podlewaj regularnie, ale unikaj przelania.
- Pietruszka wschodzi długo – czasem nawet 3 tygodnie. Warto wcześniej namoczyć nasiona w wodzie na kilka godzin.
- Jeśli siejesz w doniczce wybierz taką z otworkami i dodaj podstawkę
Kiedy zbierać?
- Pierwsze listki możesz zrywać już po ok. 6-8 tygodniach od wysiewu.
- Regularne zrywanie pobudza roślinę do wzrostu i produkcji nowych liści.
Zastosowanie natki pietruszki w kuchni

Jasne jest, że natkę pietruszki można wykorzystać zarówno jako dodatek do zup jak i sałatek. Poza tym dobrze sprawdzi się jako składnik napojów. Będzie również gwiazdą dania w pietruszkowym pesto, czyli idealnym dodatku do makaronów.
Poniżej podajemy kilka naszych przepisów.
Napój z pomarańczy, natki pietruszki i imbiru
Na szklankę napoju potrzebujesz:
- 250 ml soku z pomarańczy,
- 1 łyżeczki startego imbiru,
- 15 g natki pietruszki.
Można dodać łyżeczkę miodu. Sok z pomarańczy łagodzi tutaj zarówno ostrość pietruszki jak i imbiru ale jest to kwestia osobistych preferencji.
Napój z mango, natki pietruszki i imbiru

Z podanych składników otrzymasz około szklankę napoju (może odrobinkę więcej, to zależy od ilości dodanej wody).
- 180 g mango,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 10 g natki pietruszki,
- około pół szklanki wody (dokładna ilość zależy od soczystości mango oraz od tego jak bardzo płynny napój chcemy uzyskać).
Pesto z pietruszki

To niesamowite, jak prosty jest przepis na pesto – z łatwością przygotujesz je samodzielnie w domu. My robimy je zawsze wtedy, gdy mamy pod ręką większą ilość pietruszki albo bazylii (obie zioła możesz śmiało stosować zamiennie, w zależności od tego, co akurat masz). Domowe pesto jest naszym zdaniem o wiele bardziej aromatyczne niż sklepowe – ale najlepiej, jeśli sama się o tym przekonasz!
Przepis:
- pęczek pietruszki,
- pestki dyni lub słonecznika (2-3 łyżeczki ale tak naprawdę ilość zależy od ilości pietruszki),
- trochę startego sera żółtego,
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Całość zblendować. Pestki najlepiej jest wcześniej przyprażyć na patelni to dodatkowo podkręci ich smak. Pesto podawać z makaronem. Dobrze sprawdza się jako smarowidło do chleba, wrapa, do sałatki caprese
Wykorzystane źródła:
- Badanie: Porównanie zawartości związków antyoksydacyjnych w dostępnych na rynku przyprawach ziołowych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej.
- Krytyka leczniczej rzucającej się w oczy pietruszki (Petroselinum crispum): kulinarne zioło regionu śródziemnomorskiego