fbpx

Partnerem wpisu jest JULEX – wiodący producent obuwia dla gastronomii

Jest kilka zawodów, w których zastosowanie odpowiedniego ubioru to nie tylko kwestia odpowiedniej estetyki i dbania o wizerunek pracodawcy, a sprawa bezpieczeństwa i komfortu wykonywania pracy. Zaliczamy do nich pracowników medycznych, pracowników salonów kosmetycznych i fryzjerskich oraz pracowników gastronomii. W przypadku tych pierwszych zawodów raczej nie mamy problemu żeby wyobrazić sobie jakich ubrań ochronnych i butów używają, bo często ich widujemy podczas pracy. Jak natomiast jest z pracownikami gastronomii, na przykład kucharzami? Ich pracy z reguły nie widzimy, więc często możemy nawet nie zdawać sobie sprawy jak istotny jest w ich przypadku wybór odpowiedniego obuwia. Wystarczy jednak tylko wyobrazić sobie miejsce wykonywania ich pracy, a od razu zrozumiemy dlaczego jest to tak niesamowicie ważne.

Cały dzień na nogach

Praca w gastronomii to praca, w której sobie raczej nie posiedzimy. Ciężko gotować na siedząco. Dlatego tak ważne jest to, żeby nasze obuwie było wygodne. Co to znaczy? Powinno zapewniać odpowiednią wentylację żeby nasze stopy mogły swobodnie oddychać. Jednocześnie ważne jest żeby amortyzowały wstrząsy, zmniejszając tym samym obciążenie dolnego odcinka kręgosłupa. Najgorszym wrogiem dla naszego kręgosłupa są obciążenia statyczne, czyli długotrwałe stanie lub siedzenie. Nasz kręgosłup wyjątkowo ich nie lubi. A w pracy spędzamy olbrzymią część naszego życia. Jeśli więc nie możemy uniknąć długotrwałego stania, powinniśmy starać się chociaż zapewnić naszemu kręgosłupowi możliwe maksimum komfortu, przykładowo inwestując w profesjonalne obuwie. Zobacz www.obuwiemedyczne.pl

Nie możemy również zapominać o ruchu w przerwach od pracy oraz po jej zakończeniu. To bardzo ważne. A i w tym wypadku nasze obuwie musi być po prostu wygodne.

Dzień w pośpiechu

Nie da się uniknąć gorącej atmosfery w kuchni. Zawsze gdzieś tam na sali czeka na swoje zamówienie głodny klient, coś się wyleje, wysypie. Pojawia się stres i pośpiech. Obuwie antypoślizgowe to absolutna konieczność dla osób pracujących w gastronomii. Dodatkowo ważne jest żeby podeszwa była dostatecznie gruba w razie rozlania na podłodze jakiegoś płynu.

Niebezpieczne substancje

Nietrudno wyobrazić sobie szereg niebezpiecznych sytuacji, które mogą przydarzyć nam się podczas pracy w kuchni. Zaczynając od wylania czegoś gorącego na siebie po, poślizgnięcie się na mokrej podłodze z nożem w ręku. Idealne buty do pracy w kuchni powinny więc łączyć w sobie takie cechy jak wytrzymałość i odporność na działanie czynników zewnętrznych (dobrze przy tym żeby były zabudowane z zewnątrz) oraz miały antypoślizgową podeszwę.

Higiena i wygodna pielęgnacja

Nie chcesz spędzać wielu godzin na czyszczeniu swojego obuwia. Musi być ono stale gotowe do pracy i łatwe w utrzymaniu czystości. Przy wyborze tego idealnego warto więc zwrócić uwagę na te właśnie cechy.

Dokonując zakupu butów dla osób pracujących w gastronomii musimy zwrócić uwagę, by buty spełniały normy HACCP.  Dobre jest obuwie wsuwane z małą ilością połączeń lub wykonane z jednego odlewu. Ozdoby nie są mile widziane. Rzadko stosuje się rzepy i sznurowadła ze względu na utrudnione czyszczenie tych elementów. Spody obuwia powinny posiadać właściwości antybakteryjne aby nie rozwiały się w mikro porach grzyby i bakterie oraz prosty do czyszczenia bieżnik. W przypadku obuwia dla gastronomii liczy się głównie to aby jak najłatwiej było użytkownikom zachować czystość swojego obuwia. Aby sprawdzić, czy buty spełniają wymagania systemu HACCP, szukaj w ich opisie informacji o posiadanym certyfikacie HACCP.

Specjaliści dla specjalistów

Jesteś specjalistą w swojej branży i tak właśnie chcesz być traktowany. Nawiązując kontakt z firmą JULEX możesz liczyć na fachowe doradztwo, wyrozumiałość i wymianę rozmiaru na inny w razie konieczności, a także szeroki wybór modeli i rozmiarów (od 34 do nawet 50) obuwia. To bardzo ważne, bo wygoda i bezpieczeństwo w pracy powinno być zawsze na pierwszym miejscu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x