fbpx
Zioła

Melisa. Czego o niej nie wiecie?

Melisa jest jedną z tych roślin, bez których nie wyobrażam sobie mojego ogródka. Nie dość, że wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań i napojów, to jeszcze cechuje się delikatnym orzeźwiającym cytrynowym smakiem i zapachem i co dla mnie bardzo ważne – odstrasza komary. Trudno cieszyć się wieczornym spotkaniem z rodziną czy przyjaciółmi w swoim ogrodzie gdy z każdej strony atakują nas komary. Dlatego fajnym rozwiązaniem jest posadzenie jak największej ilości ziół odstraszających te owady. Ja sama mam w planie zrobić to w przyszłym roku. Nie dość, że zioła te cieszą oczy, pięknie pachną, mają szereg różnorodnych zastosowań to jeszcze pozwalają nam cieszyć się wieczornymi spotkaniami. Czego chcieć więcej? Ale wróćmy do melisy.

Po czym rozpoznać melisę?

Melisa jest rośliną wieloletnią. Kwitnie długo, bo od czerwca do września wytwarzając białe, lekko różowe lub żółte kwiaty. Zioło to łatwo można rozpoznać po orzeźwiającym cytrynowym zapachu, który będzie intensywniejszy, gdy potrzemy jego liście i uwolnimy olejek eteryczny. Melisę można rozpoznać również po tym, że w jej otoczeniu bardzo chętnie przebywają pszczoły. To roślina, którą te owady upodobały sobie szczególnie, co chętnie wykorzystują pszczelarze. Co ciekawe, zastosowanie melisy – do wabienia pszczół – jest znane od najdawniejszych czasów. Już Dioskorides w I w. n.e pisał, że „dobrze to ziele przy pszczołach miewać”. Wzmiankę o nimfie imieniem Melissa zamienionej później w pszczołę znajdziemy również w greckiej mitologii. A na marginesie warto również wiedzieć, że nazwa „Melisa” pochodzi właśnie z języka greckiego od słowa melitta oznaczającego pszczołę. Z kolei łacińskie słowo „Mel” oznacza miód. Widać więc, że ta zdolność melisy do wabienia pszczół zdecydowanie charakteryzuje tę roślinę. Podsumowując, melisa, co prawda wabi pszczoły, ale odstrasza komary.

Jak zbierać i suszyć melisę?

Ziele melisy dobrze jest zbierać tuż przed, lub na początku kwitnienia. Pędy suszymy w całości, albo obrywamy i suszymy same liście. Bardzo ważne są natomiast warunki, w których powinno się melisę suszyć. Przede wszystkim nie wolno jej suszyć na słońcu bowiem traci wtedy swoje właściwości. Musi być to miejsce przewiewne, a temperatura nie może przekraczać 30-35 stopni. Co poza tym? Przed suszeniem melisy nie wolno zgniatać ani bardzo drobno rozdrabniać na pył, bowiem wtedy również traci swoje właściwości. Dlaczego? Przy bardzo intensywnym rozdrabnianiu lub zgniataniu uwalniany zostaje olejek eteryczny, który odpowiedzialny jest za jej właściwości zdrowotne. Jeśli pozbawimy roślinę tego olejku, pozbawimy ją również ważnych właściwości. To jest też powód, dla którego wiele kupionych przez nas preparatów zawierających suszone liście melisy nie działa wystarczająco dobrze. Po prostu zostały pozbawione olejku eterycznego.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje melisa?

  • Chyba jednym z najbardziej znanych właściwości medycznych melisy jest jej działanie uspokajające. Działanie to jest spowodowane obniżeniem progu wrażliwości ośrodkowego układu nerwowego. Melisa jest stosowana w stanach napięcia nerwowego, bezsenności, chronicznego stresu.
  • Drugim jej ważnym działaniem jest działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit. To właśnie to działanie w połączeniu z pierwszym sprawia, że melisa jest chętnie wykorzystywana w nerwicach wegetatywnych.
  • Melisa pobudza również trawienie i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Dlatego stosowana przed posiłkiem ułatwia trawienie.
  • Poza tym melisa działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Szczególnie znane i często wykorzystywane jest jej działanie zwalczające wirusa opryszczki.
  • Ciekawym działaniem melisy jest również jej delikatny wpływ na spowolnienie objawów otępienia i polepszenie aktywności u osób z łagodną postacią choroby Alzheimera.
  • Melisa wykazuje również silne właściwości antyoksydacyjne. Co oznacza, że wymiata z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia w naszym organizmie.

Widać więc wyraźnie, że działanie melisy nie ogranicza się tylko do powszechnie znanego działania uspokajającego. Melisie warto przyjrzeć się bliżej i wykorzystać w trosce o nasze zdrowie.

Mam nadzieję, że wpis  się Wam podobał. Jeśli tak, już dziś zapraszam do kolejnego, w którym podam kilka sprawdzonych i fajnych sposobów na wykorzystanie melisy zarówno do celów medycznych jak i kulinarnych.  A dla osób szczególnie zainteresowanych tematem, poniżej podaję strony internetowe oraz publikacje, z których korzystałam i z których dowiecie się więcej na temat związków czynnych zawartych w tej roślinie oraz szczegółowych badań na jej temat.

Bibliografia:

Strony internetowe:

https://rozanski.li/274/melisa-melissa-wyciag-uspokajajacy/

https://rozanski.li/3821/dlaczego-melisa-rzadko-dziala-uspokajajaco/

https://panacea.pl/print.php?what=article&id=210

Literatura:

– A. Skarżyński, Zioła czynią cuda, Warszawa 1994, Comes.

– I. Łajs, Fitochemiczne badania porównawcze wyciągów ze świeżych i wysuszonych surowców roślinnych, Rozprawa doktorska, Poznań 2013.

– S. Kohlmunzer, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, Warszawa 1998, Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o