fbpx
Inne

Jaki jogurt naturalny wybrać?

Wchodząc do sklepu mamy olbrzymi wybór. Mając przed sobą tyle różnych możliwości nie jest łatwo się zdecydować. Pewnie tak samo jak i my zadajecie sobie czasem pytanie, które produkty warto wybierać, bo są dobrej jakości, a których raczej powinniśmy unikać. Dzisiaj postaramy się odpowiedzieć na pytanie: Jaki jogurt naturalny wybrać?

Co to jest jogurt naturalny?

Jogurt naturalny uzyskuje się w wyniku fermentacji mleka poddanego działaniu bakterii jogurtowych (chyba najczęściej spotykane to: Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus). Tyle wystarczy, aby stworzyć jogurt: mleko i bakterie i taki powinien być skład prawdziwego jogurtu naturalnego. Oprócz wyżej wymienionych bakterii, które są niezbędne do powstania jogurtu, niektórzy producenci dodają jeszcze bakterie probiotyczne. Jest to bardzo pożądany i korzystny dla nas zabieg. Dobrze, jeśli producent na opakowaniu wyraźnie informuje nas jakie dokładnie szczepy bakterii znajdziemy w jogurcie.

Probiotyki w jogurcie.

Probiotyki to żywe kultury bakterii lub drożdży.

Po co wybierać probiotyki?

  • stymulują one układ odpornościowy
  • produkują laktazę – enzym, który rozkłada laktozę. W ten sposób zmniejszają skutki nietolerancji laktozy
  • hamują rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w naszym przewodzie pokarmowym

Nie każdy jogurt ma właściwości prozdrowotne, tzn. zawiera probiotyki. To, że w składzie jogurtu w ogóle są bakterie absolutnie nie oznacza, że mamy do czynienia z probiotykiem. Przykłady szczepów probiotycznych: Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium lactis BB-12, Lactobacillus casei LC-1, Bifidobacterium Animals DN-173 010.

Szczep, rodzaj

Działanie konkretnego probiotyku uzależnione jest od jego szczepu, a nie tylko gatunku. Oznaczenie szczepu składa się z trzech elementów: rodzaju, gatunku oraz oznaczenia literowo-cyfrowego, np. Lactobacillus acidophilus LA-5.

Rodzaj – Lactobacillus, czyli pałeczki. 

Lactobacillus acidophilus to gatunek pałeczek kwasu mlekowego

Jeśli więc kupujemy jogurt i mamy nadzieję, że będzie on probiotykiem, to dla pewności powinniśmy mieć podaną pełną nazwę szczepu na opakowaniu, tj. wszystkie trzy człony.

Poza niektórymi jogurtami do żywności probiotycznej zaliczamy również kefir, kwaśne mleko, kiszoną kapustę oraz kiszone ogórki.

Uwaga – niska temperatura wydłuża życie bakterii.

Jogurt naturalny

Dlaczego warto jeść jogurty naturalne?

Jogurty jak wszystkie fermentowane produkty mleczne są łatwiej przyswajalne niż mleko. Polecane są nawet osobom z nietolerancją laktozy gdyż w wyniku fermentacji laktoza w znacznej ilości jest rozkładana.


Mleko w proszku oraz inne dodatki w składzie jogurtu

Często w składzie sklepowych jogurtów znajdują się takie produkty jak: mleko w proszku, białka mleka czy śmietanka. Są to więc produkty, które zawierają bardziej przetworzone składniki czego w praktyce chcielibyśmy prawdopodobnie uniknąć – jeżeli już kupujemy jogurt naturalny

Mleko w proszku jest uzyskiwane przez odparowanie z mleka krowiego wody (w proszku pozostaje tylko około 2 procent wody). Zawiera ono mniejszą liczbę witamin niż mleko świeże. Mleko w proszku oraz białka mleka dodawane są do jogurtu w celu zagęszczenia go i nadania mu “bardziej cenionej” przez konsumentów struktury.

Śmietanka – podnosi kaloryczność produktu

Jak prawidłowo przechowywać jogurt?

Jogurt przechowujemy w lodówce w  temperaturze 4-5 stopni Celsjusza, czyli na środkowych półkach lodówki. Po otworzeniu jogurtu może on być przechowywany w lodówce maksymalnie 24 godziny.

Już przy zakupie jogurtu zwracaj uwagę na datę ważności.

Jogurt naturalny

Jogurt w diecie

Znany jest dobroczynny wpływ jogurtu na naszą florę jelitową. Ponadto jest to świetny dodatek zarówno do śniadania jak i “na przekąskę”. Jeśli szukasz sprawdzonych zestawów śniadaniowych, które przygotujesz w kilka minut, a potem zabierzesz do pracy polecamy ten wpis.

Co na sklepowych półkach?

W sklepie znajdziemy jogurty z obniżoną lub zerową zawartością tłuszczu. Jogurty z mniejszą zawartością tłuszczu mogą spokojnie wybierać osoby z nadwagą lub takie, które spożywają go już dużo np. jedzą sporo mięsa. Natomiast, nie ma sensu całkowicie rezygnować z tłuszczu, ponieważ rozpuszczają się w nim niektóre witaminy, np. witamina D więc warto dostarczać go organizmowi,

Z kolei, jeśli chodzi o jogurty greckie, to mają one zazwyczaj troszkę większą zawartość tłuszczu. Na marginesie w sklepach często spotykamy “jogurty typu greckiego”. W 2016 roku Komisja Europejska uznała (po protestach Greków), że nazwa jogurt grecki powinna być zastrzeżona dla produktów wytworzonych w Grecji. Od tego czasu na półkach pojawiły się produkty “typu greckiego”.

Przykłady fajnych składów

Podejrzyj(otworzy się w nowej zakładce)

  1. Danone – mleko, żywe kultury bakterii
  2. Zott – mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii
  3. Piątnica – mleko pasteryzowane Bio, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)

Zauważ, że większość producentów ma w swoim portfolio produkty zarówno mniej jak i bardziej przetworzone, dlatego w przypadku jogurtów naturalnych wystarczy po prostu czytać skład.

Jaki jogurt naturalny wybrać – Podsumowanie:

  1. Wybieraj jak najprostszy skład.
  2. Jeśli kupujesz jogurty z probiotykami, to kupuj niewielkie ilości z niezadługą datą ważności i jedz je na bieżąco.
  3. Przechowuj jogurty w lodówce, ponieważ niska temperatura wydłuża życie bakterii.

Literatura:

  • Okiem dietetyka
  • Konsumentalista
  • Doktor Ania, “Smart Shopping. Kupuj Świadomie! Żyj zdrowo!
  • Medycyna stylu życia, pod red. naukową Daniela Śliża i Artura Mamcarza

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2020 r.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x