Aronia to jedna z tych roślin, co do których idealnie pasuje powiedzenie: „Cudze chwalicie swego nie znacie”. No bo rzeczywiście lubimy egzotyczne, rośliny, o obcobrzmiących nazwach i niezwykłych właściwości. Tymczasem to właśnie u nas występuje roślina, która przebija inne swoimi dobroczynnymi właściwościami, a jednocześnie prawie każdy z nas przy odrobinie pracy może ją mieć w swoim ogrodzie. Roślina, która jest często niedoceniana, bowiem ze względu na cierpki smak swoich owoców, dużo osób po pierwszym spróbowaniu z niej rezygnuje. A szkoda, ponieważ naprawdę warto ją bliżej poznać.
Aronia zaliczana jest do dość powszechnie występujących w Polsce superfoodsów. Jest to bogactwo zdrowotnych właściwości, nie tylko dla osób, które pragną wzmocnić swoją odporność, ale również dla sporej części współczesnych 30-sto, 40-sto latków, którzy „robią karierę”, starając się to połączyć z posiadaniem dzieci oraz ciekawym i niebanalnym życiem w czasie wolnym.
Co takiego zawiera aronia, że jest zaliczana do najlepszych antyoksydantów świata?
Aronia ma bardzo dużą zawartość polifenoli i to właśnie one odpowiadają za jej szeroki zakres potencjalnych efektów terapeutycznych. Badania pokazują, że aronia ma jeden z najwyższych wśród owoców potencjałów antyoksydacyjnych badanych in vitro. Związki, które za to odpowiadają pomagają chronić nasze komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Mechanizm ich przeciwutleniającej aktywności polega na wymiataniu wolnych rodników, hamowaniu tworzenia reaktywnych form tlenu (RFT) i reaktywnych form azotu oraz przywracaniu enzymów przeciwutleniających.
W skali ORAC czyli skali, która liczbowo podaje jaka jest zdolność antyoksydacyjna różnych owoców, ziół i produktów roślinnych, aronia zajmuje jedno z najwyższych miejsc wśród owoców!
O dużej zawartości polifenoli w owocach aronii świadczy już sam ich kolor – od ciemnogranatowego do prawie czarnego.
Oprócz dużej ilości polifenoli aronia jest bogata również w witaminę C, błonnik i mangan. Dodatkowo, co dla wielu osób może być ważne jest też niskokaloryczna.
28 g owoców aronii dostarcza nam:
- kalorii: 13
- białek: 2 g
- tłuszczów: 0 g
- cukrów: 12 g
- błonnika: 2 g
Oprócz tego – 9% dziennego spożycia manganu i 5% witaminy K oraz kwasu foliowego, żelaza, witamin A i E.
Skąd pochodzi aronia?
We wstępie przytoczyłyśmy cytat „Cudze chwalicie swego nie znacie”. Część z Was może zaprotestować, że przecież aronia nie pochodzi z Polski. I oczywiście będą mieli rację. Jej ojczyzną jest bowiem Ameryka Północna. Jednak to w Polsce mamy obecnie jedne z największych plantacji aronii na świecie i jesteśmy liderem wśród jej producentów. Aronia jest bardzo odporna na mróz, uszkodzenia podczas transportu i przechowywanie w chłodni. Z tego powodu zyskuje coraz to większą popularność. Jeśli dodać do tego jej niewielkie wymagania glebowe, odporność na choroby pasożytnicze (dzięki temu nie wymaga stosowania pestycydów) i to, że nie kumuluje metali ciężkich, wydaje się być rośliną niemal idealną do uprawy.
Kiedy najlepiej zrywać owoce?
Aronię najlepiej zrywać pod koniec sierpnia albo we wrześniu. Po zerwaniu owoców warto je zamrozić, ponieważ mrożone nie tracą swoich właściwości, a częściowo tracą goryczkę, przez co stają się smaczniejsze. Takie zamrożone owoce można wyjmować i dodawać do jogurtów lub koktajli nawet przez kilka miesięcy.
Smak
No cóż, nie będziemy oszukiwać, aronia jest cierpka. Możemy opisywać jej zdrowotne właściwości, a i tak pewnie po zetknięciu z nią niewiele osób będzie chciało ją włączyć do menu na surowo. Odpowiadają za to obecne w niej taniny, które powodują uczucie ściągnięcia i wysuszenia w jamie ustnej. Z pomocą przyjdzie nam tu jej mrożenie oraz przetwory – głównie sok z aronii, wino, nalewki i dżemy.
Właściwości zdrowotne aronii
Aronia ze względu na swoje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne chroni nasze komórki przed uszkodzeniem i może przynosić nam korzyści zdrowotne na wiele sposobów. Mimo, że jak do tej pory nie wszystkie z wymienionych przez nas niżej korzyści zostały potwierdzone wystarczająco silnymi badaniami naukowymi, to zachęcamy do korzystania z jej dobroczynnych właściwości. Niezaprzeczalnie bowiem jest ona jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów i witamin.
1.Aronia, a choroby sercowo-naczyniowe
Bioflawonoidy zawarte w aronii wspierają funkcjonowanie całego układu sercowo-naczyniowego. Mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi oraz korzystnie wpływać na profil lipidowy. Zwłaszcza to ostatnie działanie zostało potwierdzone licznymi badaniami klinicznymi.
2. Aronia, a profilaktyka przeciwnowotworowa
Ze względu na duży potencjał antyoksydacyjny aronia może nam pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych. W naszym codziennym życiu bez przerwy stykamy się z licznymi czynnikami rakotwórczymi takimi jak: różnego typu zanieczyszczenia środowiska np. spaliny samochodowe czy dym papierosowy). Sposobem zapobiegania szkodliwemu działaniu tych czynników jest spożywanie w diecie produktów o właściwościach antymutagennych, zapobiegających uszkodzeniom DNA.
3. Aronia, a wspieranie odporności
Aronia dzięki temu, że wzmacnia odporność polecana jest wszystkim w okresie jesienno-zimowym, a także po przebytych chorobach.
4. Aronia, a korzystny wpływ na wzrok
Dodatkowo antyoksydanty zawarte w owocach aronii pomagają chronić nasz wzrok i zapobiegać chorobom oczu, u podłoża których leży stres oksydacyjny (m.in.: starcze zwyrodnienie plamki żółtej – AMD, jaskra, zaćma). Aronia jest polecana wszystkim osobom spędzającym długie godziny przed ekranami komputerów czy smartfonów, a także kierowcom.
5. Aronia, a zapobieganie cukrzycy.
Badano również wpływ aronii u osób cierpiących na cukrzycę typu II. Dotychczasowe badania są w tym względzie bardzo obiecujące. Na pewno owoce aronii powinny włączyć do swojego menu osoby, u których stwierdzono podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Owoce aronii zwiększają produkcję insuliny, a dodatkowo jak na owoce są naprawdę bardzo mało słodkie.
Działania niepożądane aronii
Badania wskazują, że jagody aronii są bezpieczne do spożycia i nie niosą ze sobą żadnych poważnych skutków ubocznych. Jedynym minusem może być ich ściągające, wysuszające usta działanie, z którym mamy do czynienia gdy spożywamy surowe owoce.
Może Cię także zainteresować:
- Głóg – roślina od sercowych zadań specjalnych – tutaj.
- Czas dla serca – mierzenie ciśnienia – tutaj.
- Śniadania gotowe zestawy do lunchboxa – tutaj.
- Pokrzywa zwyczajna – zwykła roślina o niezwykłych właściwościach – tutaj.